Διαλογισμός

Ο Διαλογισμός στην Kundalini γιόγκα περιέχει συγκεκριμένα, πρακτικά εργαλεία που υποστηρίζουν προσεκτικά και με ακρίβεια το μυαλό και καθοδηγούν το σώμα μέσω αναπνοής, mantra, mudra και εστίασης.
Τι είναι ο Διαλογισμός;

Η γκάμα και η ποικιλία των τεχνικών διαλογισμού της Κουνταλίνι Γιόγκα είναι πραγματικά εκπληκτική. Υπάρχουν εκατοντάδες διαλογισμοί κουνταλίνι προσαρμοσμένοι σε συγκεκριμένες εφαρμογές. Υπάρχουν διαλογισμοί που μειώνουν το άγχος, εργάζονται σε εθισμούς, αυξάνουν τη ζωτικότητα και καθαρίζουν τα τσάκρα. Ενώ υπάρχουν πάρα πολλά στυλ και προσεγγίσεις στο διαλογισμό, αυτό που ξεχωρίζει αυτή την προσέγγιση στο διαλογισμό είναι η ακρίβεια, η αποτελεσματικότητα και η πρακτικότητά του.

Καθαρισμός του μυαλού

Η καλύτερη ώρα για διαλογισμό είναι νωρίς το πρωί, ακόμη και πριν από την αυγή — αλλά κάθε ώρα που είναι γαλήνια είναι καλή. Περίπου τρία λεπτά μετά την έναρξη, πολλές σκέψεις μπορεί να αρχίσουν να φουσκώνουν μέχρι την επίγνωσή σας, συμπεριλαμβανομένων των σκέψεων που δεν θέλετε να κάνετε. Είναι η στιγμή να αφήσετε αυτές τις σκέψεις να περάσουν χωρίς να κολλήσετε ή να κολλήσετε ή να ταυτιστείτε μαζί τους. Αυτή είναι η διαδικασία του διαλογισμού, και όσο περισσότερο διαλογίζεστε, τόσο λιγότερο ισχυρές θα είναι αυτές οι σκέψεις που προκύπτουν από το υποσυνείδητό σας και τόσο λιγότερο θα έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν το μυαλό σας, τις σκέψεις σας, τα συναισθήματά σας, τη ζωή σας.

Αν μπορείς να είσαι σωματικά ακίνητος, το μυαλό σιγά σιγά γίνεται ακίνητο. Όταν οι σκέψεις εξακολουθούν, τότε είναι μια ιδιαίτερη στιγμή που φέρνει μια θαλπωρή στο ον. Καθώς αναπτύσσετε σταδιακά αυτή την ακίνητη και άνετη κατάσταση, η διαδικασία «χτύπημα της σκέψης» γίνεται όλο και πιο σύντομη.

Υπάρχει ένας μύθος ότι όταν κάθεσαι πρέπει να μπορείς να ηρεμήσεις το μυαλό σου. Το μυαλό γεννά χιλιάδες σκέψεις ανά δευτερόλεπτο. Όταν κάθεστε ήσυχα και στρέφετε την εστίαση προς τα μέσα, συνειδητοποιείτε πολύ καλά τι συμβαίνει στο βάθος του μυαλού σας. Οι περισπασμοί είναι ο κανόνας. Απλώς συνεχίστε να επιστρέφετε στο μάντρα ή σε άλλα σημεία εστίασης. Μην αξιολογείτε και μην αντιδράτε σε εξωγενείς σκέψεις. Ας τα επεξεργαστεί η μάντρα. Έχετε υπομονή με τον εαυτό σας.

Ο διαλογισμός μπορεί συχνά να είναι ευτυχισμένος ή πολύ άνετος, καθώς ο διαλογιστικός νους δημιουργεί ένα μέρος ανυψωμένης συνείδησης. Μερικές φορές ο διαλογισμός μπορεί να είναι απογοητευτικός. Ο διαλογισμός είναι μια διαδικασία καθαρισμού. Μπορεί να βρεθείτε να παρατηρείτε κάποιες πολύ δυσάρεστες, άσχημες σκέψεις ενώ κάνετε διαλογισμό. Το σημαντικό είναι, συνεχίστε! Τα μάντρα και οι διαλογισμοί κάνουν τη δουλειά τους. Καθαρίζετε και απαλλαγείτε από την αρνητικότητα που έχει καλύψει το θείο φως μέσα σας.

“Ένα άτομο που έχει την υπομονή να επιτρέψει στο μυαλό να περάσει τις ασημαντότητές του παραμένοντας γερά εδραιωμένο, θα βιώσει κάτι. Αυτό το «κάτι» είναι διαφορετικό για κάθε άτομο, αλλά θα είναι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, μια εκ νέου αφύπνιση του εαυτού. Με αυτή τη νέα επίγνωση έρχεται η εσωτερική αλλαγή, μετά η εξωτερική αλλαγή.”
~Shakti Parwha Kaur